jägarhund sveland

Inälvsparasiter hos skånska jakthundar

Inälvsparasiter hos skånska jakthundar med speciell vikt lagd vid Fransk hjärtmask.

Bakgrund
Mitt namn är Fanny Mauritzson, jag är veterinär och arbetar på Smådjurskliniken Din veterinär i Helsingborg. Jag är under utbildning för specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar och i denna utbildning ingår ett skriftligt vetenskapligt arbete. Jag har valt att skriva om inälvsparasiter hos skånska jakthundar.

Fransk hjärtmask är en parasit som lever i hundens hjärta och lungor och kan bland annat ge symtom som hosta, blödningar, motionsintolerans och en obehandlad infektion kan leda till döden. Denna parasit är ett stort problem på många ställen i världen och bland annat i Köpenhamn, Danmark. Hundarna blir infekterade genom att äta smittade sniglar. Rödräven anses också ha en viktig del i spridning av denna parasit då sniglar är en del av rödrävens naturliga föda. Det finns danska studier som visat att mer än 90% av rävarna i Köpenhamnsområdet bär på Fransk hjärtmask. I Sverige har man hittar parasiten hos en handfull hundar och ett flertal rävar men med allt mer öppna gränser i Europa tror man att Fransk hjärtmask är betydligt mer utbredd.

Jakthundar anses vara en stor riskgrupp för infektion då de rör sig i områden med både mycket räv och snigeldjur. I danska studier har det visats sig att mellan 2,2 och 9,7% av hundarna är smittade av Fransk hjärtmask.

Vad kan Ni hjälpa till med?
Till studien behöver jag 3 avföringsprover från 3 på varandra följande dagar. Avföringen samlas upp enligt remiss från SVA. Jag hoppas kunna samla in avföring från ca 100 skånska jakthundar.

För att få ut så mycket från studien som möjligt måste jag tyvärr utesluta hundar som blivit avmaskade de senaste 3 månaderna, så information om senaste avmaskningen (tidpunkt och med vilket preparat) önskas.

Ha gärna hunden kopplad dagarna innan ni samlar upp avföringen och se till så dem inte äter avföring från andra djur – detta försvårar tolkningen av provsvaren.

Vad får Ni ut av denna studie?
Ni får en grundlig gratis undersökning av er hunds inälvsparasit status och ni bidrager till viktig information för svensk veterinärmedicin.

Ni är välkomna att höra av Er om ni har frågor eller funderingar.

Klicka här för att ladda hem blankett

Med vänlig hälsning
Fanny Mauritzson
Smådjurskliniken Din veterinär
Ekvända 2
25467 Helsingborg
0709507876
fannymau@hotmail.com

Säljare & Ombud
Svelands säljare och ombud finns över hela landet.
Aktuellt

Bildgalleriet
Dela med dig av dina söta eller roliga djurbilder!
Läs mer

Är du kund hos oss?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nedan!

 
 

Kontaktinformation

Besöksadress: Österg. 15, Hässleholm
Postadress: Box 31, 281 21 Hässleholm
E-post: djur@sveland.se
Tel: 0451-38 30 00
Fax: 0101-50 55 44
Karta: Se karta