Skötselråd för din fågel

Alla djur, oavsett slag och storlek, behöver människans goda omvårdnad för att ha ett bra och friskt liv. Sällskapsfåglar kommer från olika världsdelar och många olika miljöer, därför har varje fågelart specifika krav på skötsel. Här är några korta tips och råd på hur du tar hand om din fågel.

Oavsett vilken fågelart du skaffat gäller det att du tar hand om den på bästa sätt. Var noga med att djurets miljö är rätt anpassat vad gäller utrymme, inredning och temperatur.

Inred voljären
Alla sällskapsfåglar, stora som små, mår bäst av att hållas i en voljär. Är det inte möjligt kan en stor bur med flera sittpinnar i varierande storlek, leksaker och vattenbad, vara ett alternativ. En del fåglar gör rent fjäderdräkten genom sandbad. Buren får inte stå på dragig plats och den ska helst stå mot en vägg, så fåglarna känner sig skyddade, och inte i direkt solljus. Höga ljud, temperaturväxlingar, matos och rök är sådant man inte bör utsätta fåglarna för. Placera buren där du lättast kommer åt att fylla på och städa. Buren behöver rengöras ett par gånger i veckan.

Tänk på att fåglar behöver motion, helst ska den få flyga fritt en stund varje dag. Små fåglar kanske kan tillåtas att flyga fritt i ditt hem, möjligen blir det lite svårare med stora papegojor. Bäst motion (och säkrast) får stora fåglar i en voljär.

Temperatur
Har du rätt luftfuktighet hemma? En del arter kräver hög luftfuktighet och låg temperatur om nätterna, något som kanske är svårt att åstadkomma om man bor i lägenhet. Om inomhusluften är för torr, kan den få problem med luftvägarna och fjädrarna. Duscha fågeln ofta eller sätt den i badrummet i vattenånga ibland. Det allra bästa är att ha en luftfuktare i rummet där buren står. Tänk på att burfåglar ursprungligen kommer från länder med mer solljus än vi har under vinterhalvåret. Skaffa en UV-lampa och hjälp naturen på traven. Ta för vana att kolla dina fåglar varje dag. Ögon och näsborrar ska inte vara klibbiga eller rinna och fågelns andning ska inte väsa eller rossla.

Fåglar ska inte leva ensamma
Det gäller för övrigt nästan alla sällskapsdjur, så minst ett par men gärna fler. Undulater trivs bäst när de bor flera tillsammans, men det kräver förstås att du har utrymme för dem.

Att vänja sig vid människor
Det tar olika lång tid för fåglar att vänja sig vid människor. Börja med att sakta vänja dem vid att du pysslar med saker inne i buren, sätter upp leksaker eller sträcker fram mat till dem. Ta aldrig tag i fåglarna med tvång. Det kan skapa panik och skräck för människohänder som är svår att få bort. Låt fågeln själv ta kontakt, sätta sig på din hand eller på din axel de gånger den är ute och flyger fritt. Med sunt förnuft och bra kontakt med ditt djur har ni goda förutsättningar för ett bra liv tillsammans.

Utfodring
Se till att följa de kost- och skötselråd du får med dig när du köper ditt husdjur. Ofta brukar ett kvalitativt helfoder rekommenderas, ett foder där fågeln får i sig alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som den behöver. Mat och friskt vatten måste fyllas på dagligen.

Hygien
Friska fåglar sköter sin hygien på egen hand och framför allt små fåglar badar om man ställer fram ett bad. Papegojor behöver duscha med jämna mellanrum, minst ett par gånger i veckan. Duscha din papegoja med en blomsterspruta eller introducera vasken med ljummet vatten. Ett fågelbad med ett tak förhindrar spillning och skvätt på golvet. Använd inte tvål eller schampo!

Kloklippning
Klorna kan ibland behöva klippas om de inte nöts ner naturligt på trädgrenar och annat fåglarna har i buren. Antingen gör du det själv – men se till att du inte klipper i pulpan – eller så tar du hjälp av zooaffären eller veterinär. Om papegojans näbb skulle bli för lång eller växa snett ska du inte ge dig på att fila eller klippa den själv. Ta istället fågeln till en veterinär.

Papegojor kan bli gamla
Papegojor lever länge, 25 till 80 år beroende på art och behöver mycket sällskap och utrymme för att trivas. Papegojor kräver också en kunnig ägare som har både tid och tålamod. Vantrivsel och sysslolöshet kan göra papegojan deprimerad eller svårt sjuk, vilket visar sig genom att de rycker av sig fjädrarna, slutar äta eller gör sönder inredningen i sin bur.

Första gången du skaffar en fågel?
Är det första gången du skaffar fåglar har du troligen valt en mindre art, t ex undulater som är utmärkta nybörjarfåglar. Läs böcker, prata med uppfödare och andra djurägare och framför allt ta reda på så mycket som möjligt där du köper djuret. Ta reda på var det finns en veterinär specialiserad på smådjur och skriv upp vart du ska vända dig om du behöver akut hjälp. Skulle det hända en olycka är det bra om du direkt vet vart du kan ringa. Glöm inte att skaffa försäkring till din fågel. Läs mer om vår fågelförsäkring här! 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig