Så ger du din kanin ett lyckligt liv

Utrymme att röra på sig ordentligt, bra kost och sällskap av andra kaniner. Det är de tre grundpelarna för att din kanin ska må bra. Med små medel går det att göra mycket och resan mot ett lyckligt kaninliv kan börja redan idag!

Utrymme
En kanin vill kunna skutta, hoppa och springa runt för att vara lycklig. Enligt djurskyddslagstiftningen ska en kanin på upp till 2 kilo ha minst 0,5 kvadratmeter till förfogande. Men enligt Emma Almquist, etolog och ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening, behöver ytan vara betydligt större än så. Rekommendationen som Sveriges Kaninvälfärdsförening har tagit fram är en yta på minst 4,5 kvadratmeter för två kaniner.

– Generellt sett behöver kaniner bo mycket större än vad de gör, konstaterar Emma Almquist.

Tips:

  • Inomhus: Skapa en hage i ett rum med hjälp av kompostgaller eller skärma av ett helt rum där kaninen kan röra sig fritt. Då är det viktigt att kaninsäkra rummet genom att ta bort sladdar och skärma av sådant som kaninen inte ska kunna komma åt.

– Kaniner är ganska renliga djur. Ger du maten i angränsning till toalådan så kommer bajset där också, säger Emma Almquist.

  • Utomhus: Utöka kaninens yta med en hage i angränsning till buren eller varför inte göra om lekstugan i trädgården som barnen har tröttnat på, till en kaninstuga. Förrådsutrymmen kan också skärmas av med hjälp av kompostgaller till förmån för kaninen. Det är viktigt att säkra utomhusutrymmen så att kaninen inte kan ta sig ut och så att inga rovdjur kan ta sig in.

Kost
En bra kaninkost ska till största delen bestå av hö. Fibrerna i höet är inte bara bra för kaninens mage, tänderna får även en nödvändig och naturlig nedslipning av tuggandet. Höet kan kompletteras med gräs, maskrosblad, blad från fruktträd samt grenar från fruktträd att gnaga på. Morötter, andra rotfrukter och även frukt, är för sockerrikt för kaniner och bör undvikas. Får en kanin i sig för mycket kan det i värsta fall ge upphov till livshotande mag- och tarmsjukdomar.

Tips:

  • Fasa ut den dåliga kosten och ersätt med bra, grovt hö successivt. Det är viktigt att ta det steg för steg. Kaniner gillar inte plötsliga förändringar när det gäller mat.

Sällskap av andra kaniner
Kaniner som bor tillsammans är mer naturligt aktiva, visar färre onaturliga beteenden och är lugnare. Trots att kaniner behöver sällskap av andra kaniner, betyder det inte att de alltid tycker om varandra. Men med rätt förutsättningar ökar du chansen.

Tips:

  • Rätt individer. En kastrerad hane och en kastrerad hona är en matchning som har störst chans att bli lyckad.
  • Steg för steg. Börja med att byta dofter mellan kaninerna, till exempel genom att lägga bajs från den ena i den andras bur så att de vänjer sig. Låt dem sedan träffas på en neutral yta.

– Jag brukar se till att ytan i sig minimerar att kaninerna fokuserar för mycket på varandra och att de ska ha annat att göra. Ge dem gömställen och ställ prylar i vägen för sikten. Sprid ut hö så att de kan äta istället för att bråka. Det är okej om de jagar varandra och är lite osams. Så länge inte regelrätta bråk utbryter, säger Emma Almquist.

  • Ensamtid. För att kaninerna ska fortsätta trivas ihop måste de få lov att kunna komma ifrån varandra. Gömställen och tillräckligt med yta behövs i det gemensamma boendet.

– Vi människor vill inte se alla vi bor med dygnet runt, vi vill stänga dörren om oss ibland. Det gäller kaniner också, säger Emma Almquist.

Relaterade artiklar:
Här kan du ser vår korta film: Slopa moroten, som vi har gjort i samarbete med Sveriges Kaninvälfärdsförening.

Här kan du läsa mer om: kaniners kost och om magsjukdomar hos kaniner och minskad stress och förbättrad smärtlindring för kaniner samt tips på hur du tar hand om kaninen.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring