Skydda ditt husdjur mot köldskador

Det är kallt i så gott som hela landet och kylan ser ut att hålla i sig. Även våra husdjur påverkas av kylan och kan drabbas av köldskador. Här delar vi med oss av våra tips hur du kan undvika köldskador hos din katt och hund!

Även om hunden och katten har päls innebär det inte alltid att djuret klarar sig mot kylan. Vid sträng kyla hämmas blodcirkulationen i vissa kroppsdelar, särskilt drabbade är öronen, svanstippen, nosen och pungen. Även tassarna drabbas när de behöver stå emot snö och is.

Kattens päls och ålder är faktorer som påverkar hur katten klarar kylan för att inte få skador. Även vissa hundraser som till exempel polarhundar klarar sig bättre än till exempel mindre raser som whippet, chihuahua eller italiensk vinthund. Även valpar, unghundar och äldre hundar behöver mer skydd mot kyla. Redan när temperaturen ligger runt noll grader kan det vara läge att hjälpa just dessa hundar att hålla värmen.

Vid misstanke om att hunden eller katten har förfrusit är det inte bra att gnugga utan istället låta djuret få värma upp sig under en filt inne i rumstemperatur.

Undvik köldskador med hjälp av de här råden:

Tips för katten:

  1. Ta in katten med jämna mellanrum - Det är ingen fara att släppa ut katten trots snö och kyla, men låt inte katten vara ute för långa stunder. Att vara stilla ute i kylan kan ge urinvägsproblem, förfrysning och köldskador.

  2. Kattlucka - Skaffa en kattlucka så utekatten kan gå in och ut när den vill.

  3. En varm liggplats - Om du inte har en kattlucka är det bra att katten har ett ställe att lägga sig på som skyddar mot snö, vind och kyla. Lägg några varma filtar som den kan gosa in sig i medan den väntar på att få komma in igen. Tänk på att liggplatsen inte ska vara placerad på marken.

Tips för hunden:

  1. Lämna inte hunden ensam - Låt inte hunden sitta bunden utanför affären, i trädgården eller i hundrastgården. Att sitta ute i kyla kan ge urinvägsproblem, förfrysning och köldskador.

  2. Hund i bil i minusgrader - Lämna inte hunden i bilen när du uträttar ärenden. Bilen blir snabbt kall när du har parkerat den och hunden kan bli nerkyld på ganska kort tid. Se till att den har något varmt underlag, gärna en värmereflekterande pläd. Läs mer här!

  3. Köp ett hundtäcke - Om din hund behöver extra värme utöver sin päls, köp ett täcke som skyddar mot regn och kyla. Använd hellre ett för stort än för litet så det går ner ordentligt över viktiga muskelgrupper som låren och rumpan. Läs våra tips här!

  4. Rör på er - Stå inte stilla för länge med hunden i kylan utan rör på er när ni vistas utomhus för att hålla cirkulationen igång. Om ni behöver sitta stilla ett tag så ta med en sittdyna eller något annat varmt som hunden kan sätta sig på.

  5. Träna inte för hårt – snön och kylan gör det svårare för hunden att röra på sig vilket gör det extra energikrävande. Att till exempel tolka på skidor efter hunden eller att låta den dra barnen i en pulka är en ordentlig påfrestning och kräver att den är i mycket god kondition och att den är tränad för sådana övningar.  

  6. Klipp bort pälsen mellan tårna - Snön packar ofta ihop sig i isiga klumpar på tassarna. Om pälsen mellan tassarna tovar sig kan det göra ont när hundarna går på dem. Var noga med att klippa bort pälsen mellan tårna och trampdynorna om hunden har problem så att snön inte fastnar lika lätt. Läs mer här!

  7. Skölj och torka tassarna noga - Fukt och smuts kan orsaka sår och svampinfektioner så var noga med att torka tassarna efter promenaden. Om gator och vägar är saltade är det viktigt att spola av tassarna för att undvika torrsprickor. Isklumpar tar du lättast bort med kallt vatten. Varmt vatten gör ont på frusna tassar, precis som på kalla händer och fötter. Har hunden torra och spruckna tassar kan du smörja in tassarna med en fet tassalva.

  8. Skor behövs oftast inte - Om inte hunden har någon sjukdom eller skada, finns det ofta ingen anledning att använda skor. Det kan vara bra att komma ihåg att hundtassar är gjorda för att klara av många olika slags underlag, precis som vilda hunddjur.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig