Öroninflammation hos hundar

Öroninflammation är ett vanligt problem hos hundar. Vissa hundraser drabbas oftare än andra och en del får stora problem med infektioner som inte vill läka eller ständigt återkommer. Men med rätt behandling går det att motverka öroninflammation. Sveland Djurförsäkringar ger sina bästa tips på hur du förebygger att hunden drabbas.

Både hundar med stående och liggande öron kan drabbas av öroninflammation. Hundar har en lång och vinklad hörselgång. Öroninflammation hos hundar orsakas framför allt av bakterier och jästsvamp som växer i varma och fuktiga hörselgångar.

Bakomliggande orsaker
Orsakerna bakom inflammationen varierar. Vanligtvis har hundar med allergier lättare att få öroninflammationer. Det gäller både hundar med foder- och luftallergier. Även de hundar som har tunga hängande öron med mycket päls tenderar att drabbas oftare eftersom deras öron stänger ute luft i hörselgången. Vissa raser som cocker spaniel, har därför rent anatomiskt lättare att utveckla öroninflammation. En annan orsaksfaktor kan vara att hunden har mycket mjällbildning eller annan hudsjukdom.

Symtom
Vid symtom på öroninflammation är det viktigt att kontakta veterinär. Inflammationen kan bli kronisk om den ständigt återkommer eller pågår för länge. Därför är det bra om veterinären kan behandla inflammationen i ett tidigt skede, framförallt på yngre hundar.

- Det börjar ofta med att hunden börjar klia sig i örat/öronen och skakar på huvudet. Andra symtom på öroninflammation kan vara att hunden håller huvudet åt ena sidan, att örat luktar illa eller att hunden gnäller när man rör vid örat. Om man kollar i hundens öra, brukar det gå att se att ytterörat är rött och varmt och man kan även se gulaktigt eller brunsvart sekret, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Tänk på detta: 

  • Ha som vana att kolla din hunds öron regelbundet
  • Håll rent i och runt yttre hörselgången
  • Klipp bort päls runt öronen
  • Använd en bomullstuss för att torka ytterörat
  • Följ veterinärens anvisningar vid rengöring i inre hörselgången

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring