Så här tar du hand om en hund som kräks och har diarré

Att hunden blir lös i magen, kräks eller får diarré är en av de absolut vanligaste anledningarna till att våra kunder med hund uppsöker veterinär. Ofta är symptomen snabbt övergående och går att behandla hemma, men ibland kan det vara svårt att veta när man ska kontakta veterinär eller när det räcker med att ge egenvård. 

Vad kan du göra själv när din hund kräks eller har diarré?

Inspektera hunden - Börja med att bilda dig en uppfattning om hundens allmäntillstånd, alltså hur den verkar må bortsett från sin kräkning eller/och diarré. Verkar din hund pigg i övrigt och får behålla vätska är det ett tecken på att symtomen är lindriga. 

Skonkost - Om hundens allmäntillstånd är opåverkat och den är pigg och glad i övrigt kan du ge hunden så kallad skonkost. Skonkost ska ges i mycket små portioner flera gånger om dagen, i ett par dagar. Exempel på skonkost är majsvälling, kokt vit fisk eller kyckling och sönderkokt ris. Det finns också speciella pastor och tuggtabletter på apoteket som förbättrar tarmbalansen vid magproblem hos hund. De verkar tarmnormaliserande och innehåller vanligtvis bindande ämnen och ”goda bakterier”.

Hemlagad skonkost – För att laga egen skonkost rekommenderas kokt vit fisk/kyckling samt välkokt vitt ris. Koka upp dessa med riklig mängd vatten och ge 1/3 av fisk/kyckling och 2/3 ris. Hemlagad skonkost ska inte användas längre än under den mesta akuta fasen. Om din hund behöver skonkost under längre tid är färdiglagad skonkost (specialfoder) lämpligast. Skonkosten kan med fördel kompletteras med kosttillskott för magtarm-besvär, som nämns ovan.

Vätska - Hunden måste hela tiden ha tillgång till friskt vatten och det är jätteviktigt att den får i sig tillräckligt med vätska. Om din hund inte vill dricka hemma behöver du ge vätska med sked eller med spruta direkt i munnen. Ge då små mängder vätska många gånger per dag och var observant på att din hund sväljer vätskan normalt.

Recept på hemmagjord vätskeersättning till hunden:

1 liter vatten
1 matsked druvsocker eller honung
1 tesked salt

Gör så här:

  1. Blanda vatten + druvsocker eller honung + salt.
  2. Vattnet kan behöva värmas upp för att honungen/druvsockret ska lösa upp sig.
    Låt vätskeersättning svalna innan du ger det till ditt djur.
  3. Ge små mängder, 1 tsk-1 msk beroende på djurets storlek, ofta, 2-3 ggr i timmen.

När kan man ge sin hund vätskeersättning?

Om hunden kräks och/eller har diarré mister den mycket vätska och med vätskan försvinner även näringsämnen och salter, så att det blir obalans i kroppen samtidigt som hunden blir uttorkad. Hunden kan även drabbas av liknande tillstånd vid extrem värme då den reglerar sin värme genom att flåsa eller genom att svettas genom trampdynorna. Vid dessa tillfällen kan hunden behöva vätskeersättning för att återställa elektrolyt- och vätskebalansen.

Små hundar och valpar är extra känsliga för lågt blodsocker och kan ha ett större behov vätskeersättning i dessa fall. Ge bara vätskeersättning om hunden mår bra och inte är så påverkad, eller på veterinärs inrådan. Som kund hos Sveland ringer du kostnadsfritt till Svelands Vårdguide, som hänvisar dig vidare till den sortens vård som är bäst för ditt djurs specifika tillstånd. Läs mer här. 

Vad säger uppfödaren?

Svelands ombud Lena Pettersson är en erfaren hunduppfödare. När någon av hennes hundar kräks brukar hon tänka såhär: 

– Om du ger skonkost, blanda gärna upp det med extra vatten. Du kan försiktigt öka portionerna under 2-3 dagar och om diarrén har upphört, kan du därefter minska antalet skonkost-tillfällen under 3-4 dagar. När magen fortsatt upplevs stabil kan du successivt föra över din hund på sitt vanliga foder under 4-7 dagar. Kom ihåg att ta det försiktigt och öka på mängden efter hand. 

Läs också: 
Hunden kräks och har diarré - när ska jag kontakta veterinär?
Orsaker till kräkning och diarré hos hund
Svelands Vårdguide och FirstVet | Sveland Djurförsäkringar