Tävla med din blandras

Blandrasen kan till exempel delta på hundutställningar, lydnadsprov, viltspårprov, freestyle eller tävla i agility. Vissa inofficiella utställningar är också särskilt arrangerade för endast blandraser.

Anledningen till varför blandrashunden inte får delta vid vissa officiella utställningar eller tävlingar beror på att hunden inte är en registrerad rashund. Renrasiga hundar bedöms utifrån rasstandard vilket innefattar vissa bruks- och rasspecifika prov som är speciellt avsedda för att mäta olika egenskaper hos hundrasen, som sedan används som stöd för det kommande avelsarbetet.

För oss på Sveland Djurförsäkringar är alla hundar lika viktiga – renrasiga som blandraser. Därför har vi samma fördelaktiga villkor för blandraser som för renrasiga hundar. Vår förhoppning är att alla hundar ska ha ett fullgott försäkringsskydd, så att det inte blir en fråga om ägaren har råd att låta veterinären behandla.


Förslag på aktiviteter för din korsning:

Agility
Agility är en sport som passar de flesta hundar och hundägare. Genom att träna agility får hunden motion och nyttig hjärngympa, och dessutom stärks samarbetet mellan dig och din hund. Det finns flera kurser att anmäla sig till och även många föreningar som man kan gå med i. En blandras tävlar på precis samma sätt som en renrasig hund gör. Renrasiga hundar har ingen förtur under loppen.

Beteende- och personlighetsbeskrivning hund (BPH)
En BPH-beskrivning tar omkring 30-45 minuter och innehåller åtta moment som syftar till att ge en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på olika överraskningar.

Freestyle
Freestyletävlingar är öppna för alla hundar. I freestyle kör man lydnad till musik eller som många säger "dansar med sin hund". Det finns många olika rörelser och konster som man tillsammans utför till musik i form av ett program. Programmet visar man sedan upp och blir bedömd på.

Hundutställning
På blandrashundsutställningar döms inte rasen i hunden utan domaren lägger fokus på ”Fyra F” som är: Form, funktion, friskhet och följsamhet. 4F är ett bedömningssystem som organisationen Blandis har tagit fram. Domaren tittar till exempel på hundens tänder, kors- och ryggrad, tassarna, rörelserna samt att pälsen ser bra ut och mycket mer. Domaren bedömer också hundens tillgänglighet. Hundarna tävlar i olika klasser såsom valp, junior, unghund, senior eller veteranklass.

Viltspårprov
Här bedöms hunden på hur pass lämplig den är att söka efter skadat eller dött vilt. Spåret är ca 600 meter långt med flera vinklar och även bloduppehåll finns med i spåret. Det avslutas med en del från slaktat vilt. Under ett viltspårprov bedöms hundens spårningsförmåga, självständighet, arbetstempo och skottprövning.

Rallylydnad
Hunden ska ta sig igenom en bana med skyltar som har utformats av domaren. På skyltarna finns det illustrerat och beskrivit ett rallylydnadsmoment som hunden ska genomföra. Rallylydnad består av olika moment och domaren bedömer sedan hur väl momenten utförts samt samarbetet mellan hund och förare.

Andra aktiviteter
En blandras kan också delta i grytprov, jaktprov, vallhundsprov, heelwork to music, anslagstest i vildsvinshägn samt eftersöksprov på vildsvin mm.

Tänk på att:
Tänk på att det finns vissa krav man behöver förhålla sig till när hunden ska utöva olika kurser, prov och tävlingar m.m. Hunden måste vara ID-märkt (med chip eller tatuering) och vaccinerad enligt gällande rekommendationer. När du ska tävla måste du även ta med dig tävlingslicens och vaccinationsintyg. Hundar som inte är stambokförda i SKK och som vill delta i officiella tävlingar och prov, måste ansöka om tävlingslicens.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring